Su Ürünleri İhracatı 2 Milyar Doları Aştı

Ufuk Atakan Demir: Türkiye’nin Su Ürünleri İhracatı Geçen Yıl 2 Milyar Dolara Ulaştı

İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Ufuk Atakan Demir, Türkiye’nin geçen yıl su ürünleri ihracatının 2 milyar 19 milyon 646 bin dolara ulaştığını belirterek, 3 yıl içinde 2,5 milyar doları aşmayı hedeflediklerini söyledi.

Demir, Türkiye’nin su ürünleri ihracatında hedeflerine geçen yıl ulaştıklarını belirterek, Türkiye’nin su ürünleri ihracatının 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 2 milyar 19 milyon 646 bin doları bulduğunu aktardı. Levrek ihracatında lider konumda olan Türkiye, yaklaşık 580 milyon dolarlık levrek ve 508 milyon dolarlık çipura ihracatı gerçekleştirdi. Türk somonu da hızla yükselen bir yıldız haline gelirken, Orkinosta büyük bir artış yaşandı.

Demir, dünya genelinde ve Türkiye’de balık tüketiminin arttığını, sağlıklı beslenme trendinin deniz ürünlerine talebi artırdığını belirtti.

“Yüksek Potansiyele Sahibiz”

Ülkenin su ürünleri alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Demir, Tarım ve Orman Bakanlığının üretimi teşvik ettiğini belirtti. Demir, “Yüksek potansiyelimizi daha da artırmak istiyoruz. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde ihracatı 2,5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Ege Bölgesi su ürünleri ihracatının büyük kısmını gerçekleştiriyor. Ege Denizi, balık yetiştiriciliği için elverişli bir konumda bulunuyor ve ihracatta büyük bir rol oynuyor. Japonya orkinos, Güney Kore Türk somonu, Rusya Levrek, İtalya Çipura, İngiltere Levrek ve Amerika ise büyük levrek talep ediyor. Şu anda Türkiye’deki levrek fiyatları yurt dışına göre oldukça rekabetçi.” dedi.

Demir, yurt dışındaki fuarlarda ve şeflerle gerçekleştirdikleri organizasyonlarla balık ihracatını artırdıklarını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir