İddia: Parayı veren ‘usta’ olup güzellik merkezi açabiliyor

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve Engin Polat’la ilgili “kara para aklama” soruşturması devam ederken Ticaret Bakanlığı, açtıkları güzellik merkezleri ve sattıkları ürünlerle gündem olan 600 sosyal medya fenomeni hakkında inceleme başlattı.

Haklarında benzer iddialar olan Yasin Kayatürk-Şule Kayatürk çifti, Özlem Öz-Tayyar Öz çifti, Eylül Öztürk ve Aymira Koçaklı gibi sosyal medya fenomenlerinin ortak noktası ise 2019’dan beri açtıkları güzellik merkezleri. Bir güzellik merkezi uzmanının Gazete Duvar’a yaptığı dikkat çeken açıklamanın ardından gözler güzellik merkezi açmak için belge veren kurumlara çevrildi. Söz konusu uzman “Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Şişli Mesleki Eğitim Merkezi Çıraklık Okulu’nda sorular para karşılığında veriliyor. Bu şekilde eğitimsiz onlarca kişi güzellik merkezi açma yetkisi elde ediyor” iddiasında bulunmuştu.

İddialarına ilişkin yeni açıklamalarda bulunan uzman, para karşılığı ustalık belgesi verilmesi usulsüzlüğünde Ankara’dan bir ekibin de devreye girdiğini ileri sürdü. 25 yaşındaki sosyal medya fenomen Aymira Koçaklı’nın Instagram hesabından yaptığı bir açıklamaya dikkat çeken güzellik uzmanı şu ifadeleri kullandı:

“Ustalık Belgesi veya İşyeri Açma Belgesi sahibi olanlar birden fazla işyerinde çalışamaz. Kendi adına birden fazla işyeri kuramaz. Şube açabilir ancak orada da Ustalık Belgesi bulunan birini istihdam etmek zorunda. Örneğin Aymira Koçaklı, kendi adını taşıyan merkez kuracakların büyük paralar kazanacağını vadediyor. Başka fenomenler de bayilik vermeye başlayınca Ustalık Belgesi alma işi bir anda pazara dönüştü.”

‘ANKARA’DAN BİR EKİP DEVREYE GİRDİ’

Pazarın büyümesinin ardından Ankara’da bir ekibin devreye girdiğini ileri süren uzman şunları anlattı:

“Daha önce Ustalık Belgesi almak isteyenlere para karşılığında sorular satılıyordu. 10 bin lira veren kişilere sorular da önceden veriliyordu. Şimdi 80 bin lira veriyorsun ve sınava da girmiyorsun. Belgeleri Ankara ekibi düzenliyor. Sınavsız şekilde parayı ödeyenlere veriyor. Normalde sfınava girmek için iki ay önceden başvurmanız gerekiyor. Toplam üç aylık bir süre içinde merkez açmak için gerekli belgeyi alabiliyorsun. Böyle bir durumda Aymira Koçaklı, Eylül Öztürk veya Dilan Polat gibi bir günde üç işyeri ya da ayda dört işyeri açamazsınız. Bu şekilde belge başı 80 bin lira civarında ödeme yapınca aynı anda çok sayıda kişi adına belge almak da mümkün oluyor.”

EĞİTİM MERKEZİ: BİZİMLE ALAKASI YOK, ALT KURSLAR YAPIYOR OLABİLİR

Söz konusu iddiaları sorduğumuz Şişli Mesleki Eğitim Merkezi Çıraklık Okulu’dan bir yetkili ise iddiaları yalanlayarak şunları söyledi: “Ustalık Belgesi almak için aralıkta başvuru yaparsanız şubatta sınavlara girersiniz. Şartları tamamladığınız taktirde belgeniz veriliyor. Sınavlar yüz yüze uygulamalı olarak yapılıyor. Soruları Milli Eğitim Bakanlığı hazırlıyor. E-sınav şekilde oluyor. Bilgisayar karşısında yüz tanıma sistemiyle yapılıyor. Bu dediğiniz alt kurslarda oluyor. Bu kurslar yarı Milli Eğitime bağlı. Biz onların üstüyüz. Onlar ne yapar ne eder, nasıl bir yol çizer bilemeyiz. Burada öyle şeyler olmaz. Olursa da açarlar soruşturma.”

ODA BAŞKANI: SAHTE BELGE DÜZENLENİYOR

Şişli Belediyesi tarafından tespit edilen sahte belgelerden biri.

Güzellik Uzmanları ve Güzellik Salonu İşletmecileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kurucu Başkanı Ayşe Aydın, rüşvet, sahte belge düzenleme ve denetimsizlik iddialarının doğru olduğunu söyledi.

Bir hafta önce hazırlanan sahte bir belgeyi de Gazete Duvar’la paylaşan Ayşe Aydın şunları anlattı:

“Bir, 3308 kanun kapsamına giren meslekler vardır. Bir de 3308 sayılı kanun maddesi kapsamı dışında kalan meslekler vardır. Güzellik uzmanlığı, berberlik ve kuaförlük, 3308 sayılı kanun kapsamındadır. Bu sektörde çalışan kişiler Ustalık Belgesi alarak güzellik salonu açılabilir. Bunun dışında meslek lisesi, ön lisans gibi mezuniyet belgeleri de ustalık belgelerine denklik yapılır. Ancak kapsam dışı olan mesleklerde, küçük bir ağda salonu, manikür-pedikür salonu gibi yerlerin belgelerini odalar verir. Ancak şöyle bir durum var. Bazı yerler, Güzellik Uzmanlığı Belgesi’ni 3380 dışında, bizim gibi odaların sınavıyla verilmiş gibi gösteriyor. İşte sahte belgeler onlar. Biz oda olarak Güzellik Uzmanlığı, Berberlik ve Ustalık Belgesi veremeyiz. Bu belgeler sadece bakanlığa bağlı Meslek Eğitim Merkezleri sınavına girilerek alınabilir. Elimize geçen bazı belgeler, maalesef 3308 kapsamı içinde düzenlenmiş sahte bir belgedir. Buna da ciddi paralar verilmiş. Şoktayım. İnsanlar kandırılıyor. Söz konusu belgeyi Şişli Belediyesi bana gönderdi. Dedim ki bu belge ile güzellik salonu açılamaz. İşyeri açmak için vatandaş başvurmuş, kandırılmış. Çünkü hiçbir oda böyle bir belge veremez. Yetkimiz yok.”

‘BELGELER E-DEVLET’TE GÖZÜKÜYOR, YÖK MÜ İŞİN İÇİNDE?’

“Bazı kişiler adına yurtdışı üniversite bağlantılı, 800 saat, 2 bin saat, 3 bin saat eğitim gördüğüne dair belgeler düzenleniyor” diyen Güzellik Uzmanı Aydın şöyle devam etti:

“Böyle bir saat yok. Bizzat kendim aradım. Ne kadar istediklerini sorunca, 30 bin gibi bir fiyat söylediler. Nerede ve nasıl bir eğitim alacağımı sordum. Video izleyeceğimi söylediler. Bu mesleğin yüzde 70’i uygulamalı derstir. Bu sahtekarlığın içinde şöyle bir durum var. O belgelerin e-devlette gözüküyor olması büyük bir handikap. Türkiye’de geçerliliği olmayan bir belge, nasıl e-devlette gözükür? YÖK mü işin içinde? İnsanları kandırdıkları kısım bu. Türkiye’de de bazı üniversitelerin adını duydum, çok şaşırdım. Bu belgeleri almak için 802 saatlik bir eğitim almanız gerekiyor. 6 ay sürüyor. Bu üniversitelerin verdiği belgeler 2 bin, 3 bin saatlik eğitim belgesi. Yılları alır. Gitmediğin, sınavına girip kazanmadığın üniversitede bu nasıl mümkün olabiliyor?

‘PEŞPEŞE GÜZELLİK MERKEZİ AÇMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR’

Fenomenlerin günde iki veya üç güzellik merkezi açmasına da değinen Güzellik Uzmanı Ayşe Aydın, “Eğer anne ve babadan hazır büyük bir zenginlik yoksa, böyle bir şey mümkün değildir. Ben 42 yıldır bu işin içindeyim, sadece bir yerim var. İşyerim de evim de kira. Mümkün olsa ben yapardım. Kredi çekmezsek geçinemeyiz. Makyajda dünya şampiyonuyum. Mantıklı da değildir bu kadar güzellik merkezini peş peşe açmak. Bu fenomen tayfası nasıl oluyor da maliyetini de kurtaramayacak bir hizmeti yüzde 70 tarifenin altına inerek satabiliyor? Tarifenin altına yüzde 30 inmeleri bile suçtur. Bunun için kazanılmış emsal kararlar vardır. Danıştay kararıdır” dedi.

‘RÜŞVET DÖNÜYOR’

“İşyeri açan kişi Ustalık Belgesi varsa mesul müdür olur. Ancak yılbaşında geçen yeni bir yasa ile, çalışanlarının tamamı Ustalık Belgesi olmak zorunda” ifadesini kullanan Aydın son olarak şunları söyledi:

“Mesela özel kurumun var, o belgeye sahip biri, gidip işyerinde çalışamaz. Meslek Eğitim Merkezlerine gidip sınavlarına girmek zorunda. Çırak bile işe girse, eğitim merkezlerine kaydedilmek zorunda. İşe giren kişilerin Ustalık ve Kalfalık Belgeleri olmak zorunda. Biz çok denetleniyoruz ama onlar denetlenmiyor. Müfettişler her hafta bizdeler. Ama onlara gitmiyorlar. İşte rüşvet orada dönüyor. Küçük esnafın başında denetim eksik olmuyorken, bu insanlar neden bu kadar denetimsiz. Biz geçtiğimiz günlerde olağanüstü bir denetim yaşadık. Polis, İlçe Sağlık Müdürlüğü, belediye; arama için köpekle gelen bile oldu. Ama küçük esnafa geliyorlar. Bunların işleri güzellik de değil. Biz ismimizle anılmayız, ustalarımızla anılırız. Bunların ustası kim? Bu fenomenlerin ustası kim?”

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir